Wissing - Ruimtelijke denkers


Klantenlogin
overzicht van alle medewerkers

André Domburg

Omgevingsadviseur

Dit doe ik ...

 

Nee, ik loop niet te leuren langs het strand met een pakje ansichtkaarten, hoe aantrekkelijk dat soms ook kan zijn. Ik verzamel informatie, zeef en deel die informatie en zet het op de kaart. Dat deed ik aanvankelijk met vulpotlood en tekenpen, op een calque. Maar dat doe ik allang niet meer. Nu maak ik gebruik van specifieke software, zoals AutoCAD, Dezta en GISkit PLan. Om dit goed te kunnen doen heb ik mij ontwikkeld en verdiept in alle aspecten, die bij informatievoorziening aan de orde komen: CAD, GIS, ICT, digitalisering, RO-standaarden, objectgerichte planteksten, kaartviewers, databanken, en natuurlijk cartografie.

 
andre_01

Oudst bekende kaart Noord-Brabant

 

Dit heb ik gedaan ...

 

De afgelopen jaren heb ik vooral de landelijke gebieden van Montfoort, IJsselstein en Scherpenzeel in kaart gebracht. Daarnaast ook Centrumplannen, Woon- en werkgebieden, etc. Vooral de historische kwaliteit van oude binnensteden, zoals die van het stadje Montfoort vormde een uitdaging, om in het bestemmingsplan die bescherming te geven, als ware het een Beschermd Stadsgezicht. (Die status had het namelijk niet.)

 
andre_02

Plankaart met kappenkaart

 

Op het gebied van stedenbouw denk ik met genoegen terug aan de vormgeving en inrichting van de Dalemse Donken (gemeente Gorinchem). In dat project, kwamen zowat alle facetten van de stedenbouwkunde tezamen: landschap, natuur, waterveiligheid, prehistorische bewoning, architectuur, duurzaamheid en kunsttoepassing. Juist daardoor ontstond een heel mooi resultaat, waar iedereen, die daar aan heeft meegewerkt, trots op kan zijn. Gaat u er maar eens kijken, als u er in de buurt komt.

 

Klik op onderstaande links om de kaarten te bekijken:

 

Gemeente Montfoort: Binnenstad, Woonwijken, bedrijventerrein IJsselveld

Gemeente IJsselstein (Utr): Landelijk gebied, Centrum, IJsselstein Noordoost

Gemeente Scherpenzeel (Gld): Buitengebied 2012

 

Dit wil ik nog doen ...

 

Al hoor ik inmiddels bij de 'oude' indianen, ik ben nog lang niet klaar! Meebouwen aan het 'nieuwe' Wissing. De wereld, onze wereld, mijn wereld, wordt niet meer zo, als deze geweest is onder het 'oude' Wissing. Maar ik zie het als mijn opgave om te werken aan duurzame oplossingen voor de ruimtelijke vraagstukken, die zich onder invloed van een steeds veranderende maatschappij voordoen: krimp, globalisering, specialisatie, digitalisering, de nieuwe Omgevingswet, zijn zomaar een paar thema's, die zich lenen voor het organiseren en houden van workshops. Voor het maken van blogs, voor het volgen van social-media. Graag laat ik mij uitdagen, door u?

  andre_03

Cheyenne-man (Curtis 1908)

 

Dit weet ik ...

 

Kennis heb ik net als iedereen, opgedaan op school, door opleiding en cursussen. Mijn basis voor het vak is gelegd op het MSG te Leiden. Langdurige praktijkervaring in diverse rollen hebben mij een brede kijk op het vak bijgebracht. Toch laat ik mij steeds weer opnieuw verrassen. +Meer door denkwijzen en oplossingen die ik nog niet ken. Of ik verras u met oplossingen, die vergeten zijn, maar nog steeds goed kunnen werken, zoals een ontwerpschema of kappenkaart met een juridische verankering. Voor mijn levensloop verwijs ik u graag naar mijn profiel op LinkedIn.

 
andre_04

Msg Leiden (Lucas en Niemeyer 1963)

 

Dit vind ik indrukwekkend ...

 

Ons alledaagse leven in beeld gebracht, vanuit een nieuw, spectaculair perspectief: de lucht. De meest ultieme kaart vind ik wel de interactieve 'kaart' van Nederland van boven. Vooral de datavisualisaties vind ik geweldig, wat daarbij komt kijken! Maar ook de software van Cyclomedia is indrukwekkend. Vanaf je desktop ligt heel Nederland aan je voeten. Het gebruik van de rondkijkfoto's biedt mij veel inzicht in de feitelijke situatie en de ruimtelijke kwaliteit, zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Ook hier gaat de ontwikkeling steeds verder en vindt er steeds meer innovatie plaats om data te combineren en te visualiseren, ik maak daar dankbaar gebruik van.

 
andre_05

Grote Markt Bergen op Zoom (Globespotter)

 

Dit vind ik leuk ...

 

Kent u mensen, die het niet leuk vinden om met vakantie te gaan? Ik hoor daar in ieder geval niet bij. Heerlijk om af en toe even tot stilstand te komen en tijd te nemen om tot elkaar en jezelf te komen. Daarvoor gaan mijn vrouw en ik graag naar dat bijzondere eiland, voor de kust van West-Afrika.

 
andre_06

Parc Nacional Timanfaya

 

Dit is waar ik woon ...

 

Het meest opvallend in het landschap van de Brabantse Wal is de steilrand: een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. Deze steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot Steenbergen. En daar woon ik samen met mijn vrouw letterlijk bovenop, in het jubelstadje Bergen op Zoom.

 
andre_07

Brabantse Wal

 
andre_08

stenen strofe De Blokstallen

 

Van oorsprong ben ik geen Bergenaar, maar het is niet moeilijk om je daar thuis te voelen. Zeker als je wordt verwelkomd met (deze zin uit) de stenen strofe: 'Je hoeft hier niet geboren te zijn, om er vandaan te willen komen' (Uit: Afglans, gedichten 1972-1997 Bert Bevers).

 

Dit zie ik ...

 

Het beste beeld is het beeld, dat een verhaal vertelt. Mijn camera (Canon Eos D450), leert mij dingen te zien zonder die camera.

 

Soms ga ik op pad met een vooropgesteld thema, soms kom ik zonder beelden terug. Maar het is nooit voor niets.

 

Techniek is net als met kaarten, van ondergeschikt belang. Maar wel nodig om dat plaatje, dat beeld te kunnen vatten, zoals je het hebben wilt.

 

Ik fotografeer altijd in RAW (zeg maar het digitale, onontwikkelde rolletje), maar nabewerken, behalve zaken zoals samenvoegen, uitsnijden en witbalans, doe ik nauwelijks.

  andre_09
 

Dit voel ik ...

 

Naast het verbeelden met kaarten, kunnen beelden ook op een andere manier worden opgeroepen. Of kunnen beelden juist gevoelens oproepen. Soms als iets mij bijzonder raakt of betekenis heeft, komen als vanzelf zinnen bij mij boven.

 

Een voorbeeld hiervan wil ik graag met u delen, het gaat hier over een beheerverordening, die ons bureau heeft opgesteld in opdracht van de gemeente Spijkenisse.

 

'Vanuit de lucht,
In vogelvlucht,
Fraai isse,
Zuid-West Spijkenisse.
Geordend en bewaard,
Op de K(t)aart,
Vastgelegd in wettige woorden,
De Akkers aan de boorden,
Van het weidse Puttenland,
Zo komt het in de Staatscourant!'


De Kaartenman

  andre_10
 

De taart op de afbeelding is gemaakt door mijn dochter en aangeboden aan het projectteam. Wie weet vormt uw opgave ook aanleiding voor een ruimtelijke gedachte? (of een smakelijke traktatie!).