Planoloog / Stedenbouwkundige, Senior adviseur

Esther Stuijts

Esther Stuijts Planoloog / Stedenbouwkundige, Senior adviseur
"Ik lever een belangrijke bijdrage aan de leefomgeving van heel veel mensen."

Passie

Passie voor ontwerpen heb ik al meegekregen van mijn overgrootvader, die decennia lang als architect werkzaam is geweest. Stedenbouw is een vak waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Niet alleen aan de tekentafel maar ook in processen waar ik samen met gemeenten, ontwikkelaars en bewoners, de ideeën weet om te zetten in (praktische) oplossingen.

Het is ontzettend gaaf als je eigen plan werkelijkheid wordt. Als stedenbouwkundige lever je een belangrijke bijdrage aan de leefomgeving van heel veel mensen. Daar staat niet altijd iedereen bij stil. Een aantal van mijn plannen die nu werkelijkheid worden zijn het Havengebied in Ommen, een transformatiegebied van industrieterrein naar woongebied, de uitbreidingswijk De Beekse Akkers in Beek en Donk en de eerste Cittaslow-wijk van Nederland De Kreek in Den Hoorn.

Breed gezichtsveld

Ik heb planologie gestudeerd aan de NHTV in Breda en stedenbouw aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam. Door mijn achtergrond heb ik een breed gezichtsveld, waarmee ik door de jaren heen een ruime ervaring heb opgebouwd met projecten van diverse omvang en complexiteit in Nederland als in het buitenland. Als projectleider en adviseur ben ik dan ook betrokken bij structuurvisies, binnenstedelijke vernieuwing, uitbreiding van dorpen en steden, beeldkwaliteitplannen en bestemmingsplannen. Daarnaast voer ik in diverse projecten de supervisie en geef ik af en toe een college op de NHTV, de Academie of begeleid ik een student. Ik werk altijd met grote betrokkenheid en enthousiasme aan mijn projecten, waarbij ik dicht bij de opdrachtgever sta. Werken aan een plan samen met bewoners heeft voor mij een extra toegevoegde waarde. Je maakt per slot van rekening het plan VOOR de bewoners.

Missie
Drie jongetjes kijken televisie in een etalage van een winkel.

Missie

Deze foto heb ik gemaakt tijdens één van de missie weken naar Beira (Mozambique). Voor deze stad hebben wij een masterplan en diverse uitwerkingsplannen opgesteld die rekening houdt met een groei van de stad met ruim 1 miljoen inwoners in 20 jaar tijd.

Voor ons is het vanzelfsprekend, een fijne buurt met een mooi huis. Voor deze jongetjes is dat anders. Het voelt voor mij als een  missie om via kennisoverdracht een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de leefomgeving in ontwikkelingslanden zoals Afrika. Ik hoop dan ook dat wij als Wissing nog veel van dit soort plannen mogen maken en de organisaties daar bij kunnen staan met de implementatie ervan.

Muziek

Muziek

Muziek is mijn andere passie. Al vanaf mijn 10e jaar maak ik muziek, het liefst samen met anderen. Ik speel klarinet en saxofoon en doe dit in een bigband, een harmonie en een feestbandje. Naast muziek maken ben ik in de verenigingen ook actief als bestuurslid, coördinator van diverse commissies en verzorg ik de PR en regel de optredens.

Avontuur

Avontuur

Ik ben altijd op zoek naar avontuur of een uitdaging, niet alleen in mijn werk maar ook onderwater en in de bergen. Een wrak ontdekken op 30 meter diepte gewapend met een camera of skiënd met een rugzak op trekken van berghut naar berghut. Maar ook nieuwe steden ontdekken en andere culturen beleven. Waar kom je anders een roze huis tegen met een golfkar als vervoersmiddel?

Mijn Projecten

Maraza New Town - Beira, Mozambique

The future of a port city in Mozambique

Maraza New Town – Beira, Mozambique
De Vlierlanden - Ommen

Ontwerpen met 150 bewoners

De Vlierlanden – Ommen
De Kreek - Den Hoorn

Cittaslow als basis

De Kreek – Den Hoorn