JAL-terrein - Dongen

JAL-terrein - Dongen

Karaktervol wonen in een bijzonder groen landschap

Opdrachtgever

Janssen de Jong Projectontwikkeling

Type opgave

(Her)ontwikkelingsplan

Programma

Ca. 50 woningen in bijzonder woonlandschap

Status

Geëindigd bij laatste 3 in selectiefase

De voormalige schoenenfabriek J.A. Ligtenberg te Dongen wordt getransformeerd naar een uniek bosrijk woonlandschap aansluitend op de naastgelegen zandverstuiving en op een steenworp afstand van het centrum. Hiervoor wordt een bestaand fabriekspand getransformeerd, worden verschillende woningtypen toegevoegd en is een bijzondere openbare ruimte ontworpen.

Voor de pitch van dit project heeft Wissing nauw samengewerkt met HILBERINKBOSCH architecten, die ook de visualisaties maakten, in opdracht van Janssen de Jong Projectontwikkeling.

"Doel is het revitaliseren van de monumentale bebouwing en het versterken van het natuurgebied."

Het JAL-terrein is een locatie met een rijke historie. Opvallend zijn de twee gebouwen bij de entree van het gebied. De grote tweelaagse hal is een rijksmonument. Het is typologisch zeldzaam, de onderdelen zijn gaaf bewaard gebleven.

Het terrein ligt verborgen achter de bebouwing van de Sint Josephstraat, dichtbij het centrum van Dongen en aan de rand van het natuurgebied De Bergen. Dit natuurgebied is ontstaan op een langsduin, welke dateert uit de ijstijd. Hier voel je de rust en eeuwenlange historie. Kernwaarden zijn voor ons deze historie, geborgenheid en ontspanning. Hier schreeuwt een ontwikkeling niet, maar ‘geniet in stilte van deze prachtige plek’.

Doel

Het doel van de ruimtelijke ontwikkeling van het JAL-terrein is het revitaliseren van de monumentale bebouwing, het versterken van het natuurgebied De Bergen en zo een heerlijk en bijzonder woonlandschap te maken.

Visie

Wissing heeft tezamen met Janssen de Jong Projectontwikkeling en HILBERINKBOSCH architecten een (her)ontwikkelingsplan opgesteld. In onze visie trekken we het stuifzandgebied door tot aan de Sint Josephstraat. Het karakter van het gebied met meanderende paden, zandgronden en de vele bomen wordt de drager van het plan. Hierin krijgen de bestaande- en nieuwe gebouwen hun plaats.

In het voorgebied wordt een industrieel karakter gevormd. In het achtergebied worden zorgvuldig nieuwe woonblokken gepositioneerd met behoud van zoveel mogelijk van de bestaande bomen. De wens is om enkele bomen het gebied in te verplaatsen, zodat er vanaf dag één het gevoel heerst dat het gebied onderdeel is van het volwassen bos. Hiermee wordt het bestaande karakter over het hele gebied verspreid. We transplan­teren gebiedseigen kenmerken, zodat er een meerwaarde ontstaat voor het bestaande en nieuwe gebied. Het gebied wordt openbaar toegankelijk door de bestaande paden door te trekken en zodoende nieuwe ver­bindingen te leggen met de omgeving.

 

De basis onder dit plan is duurzaamheid in zijn meest brede vorm. Een dierbaar gebied waar biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie, respect voor cultuurhistorie en energie(zuinig) hand-in hand gaan.

Wij hebben de pitch helaas niet gewonnen, maar hebben hier met veel interesse en plezier aan gewerkt. Het door ons opgestelde (her)ontwikkelingsplan zal niet worden uitgevoerd.