Aan de slag met de Omgevingswet en het omgevingsplan

Aan de slag met de Omgevingswet en het omgevingsplan

Elke gemeente staat voor de mooie uitdaging om te werken binnen de kaders van de Omgevingswet. Hoe doe je dat eigenlijk, wat betekent dit en waarom doen we dit? Vragen die waarschijnlijk vele gemeenten hebben.

Zo ook de gemeente Hoeksche Waard. Daarom verzorgden we de afgelopen 6 weken 16 webinars voor deze gemeente. Meryem Tas, omgevingsjurist, ging samen met de deelnemers diep in op de verschillende onderdelen die benodigd zijn voor het opstellen van een omgevingsplan. Vorige week rondde participatie-expert Hilke Batist de serie webinars af met een masterclass over participatie. Participatie is ook nu een onderdeel van elke planvorming en in de Omgevingswet heeft dit nog meer status gekregen. Het is een belangrijk onderdeel voor de verschillende kerninstrumenten.

Masterclasses

Masterclasses

In vorm van webinars gaven wij 8 verschillende masterclasses. Wij startten met een basiscursus omgevingsplan om alle deelnemers, gemeentebreed, kennis te laten maken met het instrument omgevingsplan. In de daarna volgende masterclasses gingen we dieper in op de volgende onderdelen:

  • Evenwichtige toedeling van functies aan locaties;
  • Regels in het omgevingsplan;
  • Verordeningen in het omgevingsplan;
  • Annoteren en toepasbare regels;
  • Milieu en bruidsschat;
  • Overgangsrecht en procedures;
  • Participatie

Deze onderdelen vormen een goede basis voor de gemeente om te kunnen starten met het opstellen van een omgevingsplan en voorbereid te zijn op de komst van de Omgevingswet. Ons motto was: ‘samen leren en experimenteren’en dat deden we dan ook! Wij droegen niet alleen kennis over, we gingen echt in gesprek met de deelnemende ambtenaren.

Op naar een omgevingsplan

Wij vonden het een ontzettend leuk project met een ambitieuze en enthousiaste gemeente die voortvarend aan de slag wil. Wij bedanken de gemeente Hoeksche Waard voor het gestelde vertrouwen, de prettige samenwerking en de mooie bloemen die wij mogen hebben ontvangen en kijken uit naar de volgende stap, het daadwerkelijk starten met een omgevingsplan.

De Regelmeisjes

De Regelmeisjes

Om alles goed te laten verlopen ondersteunde Vivianne Sanderse van De Regelmeisjes ons tijdens de webinars. Van het inplannen van de webinars, notuleren, bijhouden van de werkzaamheden tot het editen van de video’s. Zo ontzorgden zij ons van begin tot eind.

Wilt u ook meer weten over de Omgevingswet en het omgevingsplan, bijvoorbeeld door middel van een masterclass op maat? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met u aan de slag.