Land van Matena - Papendrecht

Land van Matena - Papendrecht

Flexibel, groen, statig en... gasloos!

Opdrachtgever

Gemeente Papendrecht

Type opgave

Stads- en dorpsuitbreiding

Programma

Ca. 100 woningen

Status

In aanbouw

Aan de oostzijde van Papendrecht, op de grens van Sliedrecht, ligt het woongebied Land van Matena. Wissing heeft hiervoor een flexibel stedenbouwkundig plan gemaakt. Land van Matena wordt een rustige en groene woonwijk met een statige uitstraling.

"Binnen het raamwerk kunnen de kopers zelf de breedte van de kavel kiezen en met de spelregels zelf hun huis bouwen."

Voor ieder wat wils
Foto door Richard van Hoek

Voor ieder wat wils

De toekomstige kopers van de wijk zijn in een vroeg stadium betrokken bij de planvorming. Zij hebben het stedenbouwkundige model voor de wijk gekozen en de sfeer van de wijk. Vervolgens heeft Wissing het raamwerk voor de wijk ontworpen en vastgelegd, samen met de spelregels voor de beeldkwaliteit. Binnen het raamwerk kunnen de kopers zelf de breedte van de kavel kiezen en met de spelregels zelf hun huis bouwen.

Naast de circa 70 vrije kavels waar mensen zelf een vrijstaande woning, twee-onder-één kapwoning of geschakelde woning konden bouwen, is er ook een gedeelte dat door een ontwikkelaar wordt ontwikkeld. Op deze manier wordt tegemoet gekomen aan de woonwens van de mensen die liever een kant en klaar huis kopen dan zelf met een architect aan de slag gaan.

Kwaliteitsteam

Om van alle individuele woonwensen samen een mooie wijk te maken, is er bij de realisering van de wijk met een kwaliteitsteam gewerkt. Désirée de Jonge toetst samen met de plantoetser en de welstandsgedelegeerde van de gemeente de bouwplannen aan de opgestelde kavelpaspoorten. De rol van het kwaliteitsteam is vooral meedenken, faciliteren en begeleiden van plannen om gezamenlijk tot een hoog kwaliteitsniveau voor Land van Matena te komen. Naast toetsing aan de beeldkwaliteitsregels uit de kavelpaspoorten bewaakt het kwaliteitsteam ook de aansluiting van de woningen op elkaar, de afwisseling in het straatbeeld en de verbijzonderingen in de woningen, daar waar het stedenbouwkundig plan daar om vraagt. Zo komt er woning voor woning een mooie groene, statige uitbreiding van Papendrecht tot stand.