Land van Matena - Papendrecht

Land van Matena - Papendrecht

Flexibel, groen, statig en... gasloos!

Opdrachtgever

Gemeente Papendrecht

Type opgave

Stads- en dorpsuitbreiding

Programma

Ca. 100 woningen

Status

In aanbouw

Aan de oostzijde van Papendrecht, op de grens van Sliedrecht, ligt het woongebied Land van Matena. Wissing heeft hiervoor een flexibel stedenbouwkundig plan gemaakt. Land van Matena wordt een rustige en groene woonwijk met een statige uitstraling, en … geheel gasloos!

"Binnen het raamwerk kunnen de kopers zelf de breedte van de kavel kiezen en met de spelregels zelf hun huis bouwen."

Voor ieder wat wils
Foto door Richard van Hoek

Voor ieder wat wils

De toekomstige kopers van de wijk zijn in een vroeg stadium betrokken bij de planvorming. Zij hebben het stedenbouwkundige model voor de wijk gekozen  en de sfeer van de wijk. Vervolgens heeft Wissing het raamwerk voor de wijk ontworpen en vastgelegd, samen met de spelregels voor de beeldkwaliteit. Binnen het raamwerk kunnen de kopers zelf de breedte van de kavel kiezen en met de spelregels zelf hun huis bouwen.

Naast de vrije kavels waar mensen zelf een vrijstaande woning, twee-onder-één kapwoning of geschakelde woning konden bouwen, is er ook een gedeelte dat door een ontwikkelaar wordt ontwikkeld. Op deze manier wordt tegemoet gekomen aan de woonwens van de mensen die liever een kant en klaar huis kopen dan zelf met een architect aan de slag gaan.

Gasloos

Bijzonder aan de wijk is dat deze geheel gasloos is, al ruim voordat het kabinet deze beslissing nam, besloot de gemeente Papendrecht dat deze wijk geheel gasloos zou worden, en dat er ook geen gemeenschappelijke voorziening (stadsverwarming, collectief WKO systeem of iets dergelijks) zou komen. Het wordt individueel door de kavelkopers zelf opgelost. De kavelkopers krijgen daarbij zoveel mogelijk keuzevrijheid.