Linge-oever - Geldermalsen

Linge-oever - Geldermalsen

Terug naar de Linge

Opdrachtgever

Gemeente Geldermalsen

Type opgave

Openbare ruimte en landschap

Programma

Boulevard, jachthaven, speeldernis, park, waterfront

Status

Ontwerp

Het dorpscentrum van Geldermalsen ligt op steenworp afstand van de Linge, maar heeft ruimtelijk nauwelijks relatie met de rivier. De waterkant is jarenlang verstopt geweest. De jachthaven was afgesloten voor publiek, het park was weinig aansprekend en parkeerplaatsen belemmerden een verbinding.

Wissing helpt de gemeente om de ruimtelijke verbinding tussen het centrum en de Linge te versterken door te adviseren over oplossingen en het ontwerpen van een aantrekkelijk gezicht aan het water.

“Met een vernieuwde jachthaven, een boulevard, een speeldernis en een opgeknapt park wordt Geldermalsen een stuk mooier.”

Waterfront krijgt make-over
Inrichtingsplan voor de openbare ruimte van de Linge-oever

Waterfront krijgt make-over

Ons ontwerp voor de openbare ruimte zorgt voor een goede verbinding tussen de rivier en de Markt. De routes tussen centrum en waterfront krijgen een make-over en nieuwe verbindingen worden aangelegd. Een belangrijke stap is de vernieuwing van de jachthaven. Het clubhuis wordt verplaatst en de inrichting van de haven en het parkeerterrein wordt efficiënter. De verplaatsing van clubhuis en het parkeren geeft de mogelijkheid voor een boulevard langs de haven. Deze boulevard verbindt de Heemtuin met het vernieuwde Lingepark, maar is tevens een schakel in de fietsroute langs de Linge. Op de boulevard komen zit- en groenplekken en op de plek van het oude clubhuis komt een restaurant met podium.

De passantenplaatsen in het park worden verplaatst naar de andere zijde van de jachthaven, direct aan de Linge. Daar komt ook ruimte voor camperplaatsen, waardoor het toerisme verder wordt gestimuleerd.

Het Lingepark wordt lichter en krijgt onder andere een ligweide en een waterspeelplaats. Een wandelpad langs de rivier verbindt het park met het nieuw ontwikkelde De Lingewaarden, een naar ontwerp van Wissing getransformeerd industrieterrein. De Heemtuin tenslotte wordt toegankelijker en krijgt een speeldernis. De ecologisch ingerichte tuin aan de rivier maakt daardoor deel uit van een reeks vernieuwde parels aan de Linge. Op deze manier wordt de Linge beleefbaar en krijgt Geldermalsen er hoogwaardige openbare ruimten bij.