Nieuwland - Amersfoort

Nieuwland - Amersfoort

Één van de eerste écht duurzame wijken

Opdrachtgever

VOF Overeem

Type opgave

Grootschalige uitbreiding

Programma

Ca. 4.500 woningen en voorzieningen

Status

Gerealiseerd

In de jaren ’90 heeft Wissing een grootschalig uitbreidingsplan opgesteld voor de wijk in Amersfoort, die we nu kennen als Nieuwland. Deze wijk geniet nog steeds internationale faam door haar duurzame karakter.

”Nieuwland is één van de eerste écht duurzame wijken van Nederland.”

Nieuwland is een hoogwaardige en milieuvriendelijke wijk geworden, waar geleefd, gewoond, gewerkt en vooral ook heel veel gespeeld wordt. Het is een gevarieerde wijk geworden, met vier verschillende kwartieren (Hoge Hoven, Stad, Lage Hoven en Water), gegroepeerd rondom het centrum van de wijk en het park. Elk kwartier heeft zijn eigen identiteit. Drie daarvan verwijzen respectievelijk naar, de Amsterdamse school, het Witte Dorp en de Haagse school. Het vierde kwartier ontleent zijn identiteit aan het water. Met de situering van veel woningen direct aan het water en talloze bruggen die het water beleefbaar maken is een heus Waterkwartier ontstaan.

Nieuwland is één van de duurzaamste wijken van Nederland. Vooral omdat de toepassing van zonne-energie tot in de uithoeken van de wijk is doorgevoerd. Niet voor niets werd de Eneco tv-commercial ‘die Klote ZON!’ hier opgenomen.