Kantorenpark - Papendorp

Kantorenpark - Papendorp

Business meets park!

Opdrachtgever

Projectbureau Leidsche Rijn

Type opgave

Kantorenlocatie, recreatie en wonen

Programma

150 ha; bedrijven en kantoren

Status

Realisatie vanaf 2000

Papendorp is een hoogwaardig kantorenpark dat onderdeel uitmaakt van de Vinex-locatie Leidsche Rijn. Topkwaliteit langs de twee nationale hoofdaders de A12 en A2. Met als belangrijkste onderdeel dat het parkeren overal uit het zicht is. Daar zijn diverse bijzondere oplossingen voor bedacht.

"Wandelen in de lunchpauze voelt niet als verblijven in een kantorengebied."

Werken in een parkachtige omgeving

Werken in een parkachtige omgeving

De planstructuur bestaat uit een centrale zone, de Taats, met een glooiend landschap er omheen. Bijzonder is de combinatie van de kantoorvilla’s dichtbij het kanaal met de volkstuinen en de sportterreinen. Wandelen in de lunchpauze voelt daardoor niet als verblijven in een kantorengebied.

Bijzondere oplossingen voor parkeren
Inpandig parkeren

Bijzondere oplossingen voor parkeren

De Taats vormt een stevige ruggengraat in het gebied met compacte kantoorbebouwing en inpandig parkeren. Los in het omliggende landschap staan strak geregisseerde kantoorpanden die het parkeren verbergen onder de bebouwing en groene glooiingen. Door de auto’s uit het zicht te halen is in Papendorp een groene, landschappelijke inrichting gerealiseerd met lange doorzichten.

Wissing heeft het stedenbouwkundige plan voor Papendorp uitgewerkt. Daarnaast worden in een intensief traject van supervisie de positionering, het volume en de uitstraling van de verschillende architectenplannen bepaald. Voor de landschapsinrichting is nauw samengewerkt met bureau West 8.

In de prijzen!

Kantorenpark Papendorp is de winnaar van de Rietveldprijs 2009. Volgens de jury is deze prijs op zijn plaats om de waarde die het plan heeft voor de stad Utrecht en als signaal dat de stad aan zichzelf en aan de rest van Nederland afgeeft en ten aanzien van de ruimtelijke inbedding van bedrijventerreinen.