Buitenplaatsen - Tiel
Buitenplaatsen als oplossingen voor duurzame landschapsontwikkelingOpdrachtgever
Vastgoedgilde b.v., Vabo Ontwikkeling b.v., WitteType opgave
Ontwerp buitenplaats, landschapsontwerp, beeldkwaliteitProgramma
Kruisstraat: 5,1 ha, 8 woningen; Passewaay: 4,7 ha, 10 woningen, Aan de dijk: 1,5 ha, 3woningenStatus
Deels gerealiseerd, deels in ontwikkelingEen landgoed of een buitenplaats transformeert in onbruik geraakte of verrommelde agrarische gebieden tot fantastische woonmilieus en recreatieve uitloopgebieden. Zo ontwierp Wissing in het voormalig agrarisch gebied tussen de Kruisstraat en de Ophemertsedijk in Tiel nieuwe buitenplaatsen. Ze fungeren als overgangsgebied tussen de kern en het buitendijkse gebied Passewaay. Daarbij hebben wij de wensen van de opdrachtgevers samen weten te brengen met de regels van provincie en gemeente. Dit leidde tot een succesvol ontwerp voor 6 buitenplaatsen met samen 21 woningen.
Elk een eigen karakter
Elke buitenplaats heeft een eigen karakter, bijvoorbeeld door een specifieke situering of door de architectuurstijl. De buitenplaatsen zijn opgebouwd uit een voorhof, met centraal hoofdgebouw en bijbehorende woningen, zoals de portierswoning of rentmeesterswoning.
Duurzame landschapsontwikkeling
De buitenplaatsen samen bieden een prachtig tussengebied tussen woonwijk en het buitendijks gebied. Het landschapsontwerp voor de buitenplaatsen heeft als doel de verdere landschappelijke versnippering te stoppen. Door de realisatie van nieuwe buitenplaatsen krijgt dit gebied een duurzame toekomst als woon- en recreatielandschap. Bovendien wordt aangesloten bij de boomrijke achtertuinen van de huizen aan de dijk. Zowel ecologisch als landschappelijk ontstaat er een grotere en robuustere structuur. In onze landschapsplannen vormt de kennis van natuur, ecologie, bodem en watersystemen, naast begrip voor de belangen van de agrarische sector en de recreatie, de basis voor een duurzame landschapsontwikkeling.
Onze rol
Wissing heeft voor de nieuwe landgoederen het landschapsplan gemaakt en voor de woningen een beeldkwaliteitsplan. dat klinkt overzichtelijk, maar wij ontwerpen niet alleen door middel van het landschapsplan, beeldkwaliteitsplan of bestemmingsplan. Wij begeleiden het gehele proces door onder andere gesprekken te voeren met waterbeheerders of met ecologen over de specifieke inrichtingseisen, de verschillende architecten te superviseren en wensen of regels van instanties of ambtelijke organisaties op elkaar af te stemmen. Kortom, we regisseren de uiteenlopende inzichten tot een soms spectaculair eindresultaat.