Woonpark Dierdonk - Helmond

Woonpark Dierdonk - Helmond

Een herleving van de jaren '30!

Opdrachtgever

Gemeente Helmond, RaboBouwfonds Eindhoven

Type opgave

Grootschalige woningbouwontwikkeling

Programma

Ca. 4.000 woningen, scholen, voorzieningenhart, sport

Status

Gerealiseerd

Hoe verander je een woonplaats met een matig imago in een stad waar de sociale samenstelling ten goede kan keren? Wissing heeft met de gemeente om tafel gezeten en heeft de planstructuur daarop afgestemd. Een goede beeldkwaliteit voor sociale diversiteit: hoe trek je bewoners van de hogere sociale klasse? Daar bedacht Wissing een plan voor. Jaren ’30 woningen in hun puurste vorm die qua stijl, detaillering, openbare ruimten en scholen het gevoel van allure van toen teruggeven.

"Aan de stadsrand van Helmond is sinds begin jaren '90 een groen woonmilieu gerealiseerd met prachtige lanen, singels en bossen."

Dierdonk is de eerste wijk in Nederland waar in de planstructuur en de architectuur de kenmerken van de jaren dertig wijken zijn benut als kwaliteit voor een nieuwbouwwijk. Zodoende vormt Dierdonk een aantrekkelijk alternatief voor die mensen die voorheen kozen voor de omliggende dorpen. De vervolgstap voor Helmond was het project Brandevoort, ook een ontwerp van Wissing. Het doel is bereikt: de bevolkingssamenstelling is inmiddels gewijzigd en de plannen hebben in heel Nederland navolging gevonden.