
Oosterland - Mijdrecht
Een nieuw landschapspark als dragerOpdrachtgever
Kavel VastgoedType opgave
Stads- en dorpsuitbreidingProgramma
Ca. 800 woningenStatus
In ontwikkelingOosterland ligt in het buitengebied van Mijdrecht. Een gebied met een historie van kreekruggen en veenstroompjes, veenontginning en turfwinning, droogmakerij en nu in gebruik als kassengebied. Geen vanzelfsprekendheid om hier honderden woningen te realiseren. Daarom zijn de bijzondere en herkenbare kwaliteiten van het huidige polderlandschap omarmd en is een woonlandschap gemaakt waar water, natuur en beleving van het omliggend landschap, lange zichtlijnen en openheid centraal staan.

De woningen, in de vorm van dorpse en kleinschalige herkenbare typologieën van erven, linten en hoven, zijn op een zorgvuldige wijze ingepast in een groenblauw raamwerk. De verschillende woonsferen zijn in stedenbouwkundige opzet, architectuur en inrichting van de openbare ruimte afleesbaar.
Het verbinden van het gebied met haar omgeving is een belangrijke uitgangspunt. Het plan behoudt daarom diverse aanwezige structuren die doorlopen buiten het plangebied. Belangrijkste toevoeging is een nieuwe groenblauwe structuur, het landschapspark, dat enerzijds verbonden wordt met het buitengebied en anderzijds met het bestaande Wickelhofpark en de kern Mijdrecht. Zo blijven de bestaande polderstructuren herkenbaar en wordt een nieuwe landschappelijke kwaliteit toegevoegd.


Dichtbij het water
Water vormt een belangrijk thema in het gebied dat direct relatie heeft met de aanwezige bodemdaling. Een herkenbaar thema in de droogmakerijen en veenweidegebieden. Water is daarbij één van de oplossingen om oxidatie, en ten gevolge hiervan inklinking van het veen, tegen te gaan. Vernatting biedt zich aan als oplossing om dit tegen te gaan en tegelijkertijd enorme biodiversiteit toe te voegen en een prachtige woonomgeving te realiseren.
Je woont in Oosterland overal dichtbij het water. Door het aanbrengen van gelaagde taluds kunnen de waterlopen in het gebied zich verder uitbreiden en fluctueert het beeld met het seizoen. Daarmee ontstaat ook een grote klimaatbuffer, ruimte voor water.
Park als drager van het plan
Het beoogde klimaatbestendige landschap zal je straks het beste ervaren in het landschapspark dat centraal in het gebied komt. Een nieuwe waterpartij vormt het hart met langgerekte poldersloten, als uitlopers die tot diep tussen de wooneilanden
doorlopen. Daaromheen liggen brede taluds die qua hoogte variëren en zo een gevarieerd landschap vormen. Met een vlonderpad kan je dit gebied doorkruisen.
In samenwerking met: veenenbos en bosch landschapsarchitecten.
Tip! Lees ook eens verder op de projectpagina van Oosterland.