Wissing - Ruimtelijke denkers


Klantenlogin
Fabriekskwartier, Tilburg: duurzaam, stedelijk en groen met een ruw randje

Fabriekskwartier, Tilburg: duurzaam, stedelijk en groen met een ruw randje

In opdracht van ontwikkelaar Triborgh en samen met het Projectbureau Piushaven van de gemeente Tilburg heeft Wissing de afgelopen tijd hard gewerkt aan de planvorming van Fabriekskwartier; een diverse, stedelijke toevoeging aan Tilburg met een bijzonder groen en duurzaam karakter waar de ambitie vanaf spat aan de Piushaven. De promo-film hieronder zet de beoogde stoere, stedelijke sfeer goed neer.

 

 

Stedelijk wonen in het groen

Op maandagavond 29 januari zijn de plannen voor Fabriekskwartier besproken in de gemeenteraad van Tilburg. Op het terrein aan de Piushaven waar nu onder andere nog een busremise en een kringloopwinkel zijn, worden 300-350 nieuwe woningen voorzien. Het Fabriekskwartier wordt stoer, ruw, duurzaam, stedelijk, geborgen en groen.

 

 

Hoge ambities 

Het ambitieniveau, zeker op gebied van duurzaamheid ligt hoog. Als uitgangspunt is gesteld dat de woningen all-electric worden en nul-op-de-meter. Daarnaast komt duurzaamheid terug in het behouden en versterken van de biodiversiteit, klimaatbestendigheid, het toepassen van innovatieve technieken en gebruik maken van duurzame materialen. Ook het gebruik maken van multifunctionele ruimten en het delen van bijvoorbeeld auto’s en fietsen staat hoog op de agenda.

 

 

Openbare ruimte als fundament

Het industriële verleden van de locatie en de nabijgelegen haven en AaBe-fabriek zijn de inspiratie voor een nieuwe identiteit in Fabriekskwartier. Het fundament voor Fabriekskwartier is de openbare ruimte, waarin zoveel mogelijk bestaande bomen worden opgenomen. De openbare ruimte is stoer en groen en bovendien zoveel mogelijk autovrij. Het groen loopt tot aan de gevel van de woningen. Er komen onder andere appartementen, eengezins-, stads en kangoeroewoningen in verschillende prijsklassen. Basis van de bebouwing vormen blokken van drie tot vier hoog, met enkele hogere gebouwen.  

 

Kijk voor meer informatie op www.fabriekskwartier.nl of neem contact op met Jeroen Goes.

 

 

Personen:

Expertisegebieden:

 

alle nieuwsberichten