Aan de slag met de Omgevingswet
Stel niet uit tot morgen, wat je heden al kunt doen! Deze boodschap namen wij mee van het Provero Congres 2019, waar wij vorige week aan deelnamen. De afgelopen jaren staat het congres in het teken van de Omgevingswet. Er komt steeds meer grip op de inhoud en bedoeling van de Omgevingswet. Waar het digitale aspect een van de grootste belemmeringen vormde voor de invoering van de wet, zal dit niet meer het geval zijn. De verschillende aanwezige programmeurs toonden al hun Omgevingswet-software. Dit gaf een nog beter beeld over hoe straks een Omgevingsplan eruit kan gaan zien. Het was weer een leuk en leerzaam congres.
Gemeentelijke verordeningen en bruidsschat
Het meeste werk is er nog voor de gemeenten. Het Rijk en provincie moeten op 1 januari 2021 hun taken op orde hebben. De gemeenten hebben voor de Omgevingsvisie een overgangsperiode tot 2024 en voor het Omgevingsplan een overgangsperiode tot 2029. Dit lijkt nog ver weg, maar de tijd vliegt. Op 1 januari 2021 heeft elke gemeente een tijdelijk Omgevingsplan. Deze moet voor 2029 omgezet zijn naar het definitieve Omgevingsplan. Dit betekent onder andere dat de gemeentelijke verordeningen en de bruidsschat verwerkt moeten worden in het Omgevingsplan. Dit zal veel tijd in beslag nemen, maar nu is het bij uitstek een goed moment om daar alvast aan te werken. Na 2021 krijgen de gemeenten het druk met het omzetten van alle bestemmingsplannen (en verordeningen) naar één Omgevingsplan.
Ons advies: stel niet uit tot morgen wat je heden kunt doen. Wij adviseren en ondersteunen bij de implementatie van de bruidsschat en de verordeningen. Neem gerust contact op en wij komen graag even langs.