Landgoed Steenenburg - Heusden

Landgoed Steenenburg - Heusden

Een multifunctioneel landgoed met Europese allure

Opdrachtgever

Gemeente Heusden

Type opgave

Landschappelijke herstructurering

Programma

Diagnostisch centrum; bedrijfspaviljoens; woningen; hotel

Status

In ontwikkeling

In het hart van de gemeente Heusden, tussen de lintdorpen Drunen en Nieuwkuijk ligt het voormalig Land van Ooit. Dit unieke gebied kent een rijke historie en heeft de Fransen van Napoleon nog zien komen en gaan. De laatste gebruiker was het Land van Ooit die juist dit gebied gebruikte vanwege de sprookjesachtige sfeer. De aanwezigheid van het historische poortgebouw van Kasteel Steenenburg, de kasteellaan, kasteeltuin en vele bossen maken dit een bijzonder gebied. Na het failliet van dit pretpark is het gebied vervallen en van de oude glorie is inmiddels weinig over. Wat wel is gebleven is de rust en mystiek in dit gebied. Dat is bijzonder gezien de ligging direct tegen de Rijksweg A59. Hier waan je je in een prachtig landgoed.

Het initiatief van de Keldersgroup om hier een medisch diagnostisch centrum te realiseren, is de start geweest voor de gemeente Heusden om een nieuwe invulling te realiseren voor het gehele gebied van Rijksweg tot Bosscheweg. De droom is het herstellen van het landgoed met nieuwe functies, beter dan elders, die in hun samenhang elkaar versterken en het landgoed weer betekenisvol laat zijn, ook voor haar omgeving. Een schitterend park voor recreëren, wonen en werken in de stijlvolle allure, die bij een landgoed past. Het begin van een nieuw verhaal.

In opdracht van de gemeente Heusden heeft Wissing, in samenwerking met Thomas Jansen van Jansen Gebiedsinnovatie, de Keldersgroup en DI Support, het concept en de nieuwe structuur gerealiseerd als basis voor een succesvolle ontwikkeling.

De bodemkundige en cultuurlandschappelijke eigenschappen zorgen voor een ensemble van ruimtelijke variaties.

Herstel van ecologie en cultuurhistorie door ontwikkeling
Schets groenstructuur

Herstel van ecologie en cultuurhistorie door ontwikkeling

Door het ontwikkelen van dit gebied kan het verval van de aanwezige bossen en vennen en de schitterende kasteellaan worden gestopt. Nieuwe gebouwen en functies voegen zich naar de aanwezige groenstructuren en planten en dieren en versterken deze op tal van punten. Extra bos, nieuwe lanen en vennen zorgen voor een versterking van de landschappelijk structuur in het gebied. van de aanwezige landschappelijke kwaliteiten.

Daarbij wordt de aanwezige cultuurhistorie nieuw leven ingeblazen. Dat begint met de restauratie van het poortgebouw van Kasteel Steenenburg. In het plan is daarbij gekeken naar de cultuurhistorische ondergrond. In het gebied is sprake van een verloop in hoogte, dat is ontstaan in de ijstijd. Dit gaan we opnieuw accentueren, waarmee er ruimtelijke variatie gerealiseerd wordt in het gebied. Zo ontstaat de campus in de laaggelegen koele weiden en vennen aan de noordzijde, het kasteel, paleis en hofwoningen verscholen in de boskamers op het overgangsgebied en grote vrije kavels op de warme akkers in het zuidelijk deel van het gebied.

Multifunctioneel
Totaal schets landschapsplan

Multifunctioneel

De start van de ontwikkeling is het medisch diagnostisch centrum aan de noordzijde van het plangebied. Omringd door hi-tech bedrijven in de medische sector wordt dit een gerenommeerd centrum dat op Europese schaal een bijdrage wil leveren aan het voorkomen en bestrijden van ziekten zoals Parkinson, ALS, Alzheimer en MS.

Steenburg wordt ook een bijzonder woongebied waar luxe appartementen, hofwoningen en villa’s komen in een bijzondere setting. Alle woningen zijn gepland in het hoge segment en kunnen gebruikmaken van tal van functies die voor levensloopbestendige gebieden wenselijk zijn. Zorg, gemeenschappelijk gebruik van voorzieningen, deelauto’s en uiteraard het park en kasteel zijn beschikbaar.

In en rond het centraal gelegen historische Kasteel ontmoeten straks bewoners, bezoekers, medewerkers van het diagnostisch centrum en van op het landgoed gevestigde bedrijven elkaar. Daarnaast is er de mogelijkheid voor hotel- en congresfuncties in het gebied. Patiënten kunnen dan voor poliklinische behandeling verblijven in de prachtige bosrijke omgeving, kunnen hier overnachten en zijn meer gast dan patiënt.

"Zodra je het landgoed betreedt, voel je meteen dat je in een uniek historisch gebied bent."

Privacy, luxe en beslotenheidzijn gecombineerd met zorg en recreatie. Wissing werkt hier aan een multifunctionele ontwikkeling waar respect voor ecologie en cultuurhistorie centraal staat en zodoende de oude kernwaarden basis vormen voor een toekomstbestendig plan.

Overblijfselen Land van Ooit - 2015

Overblijfselen Land van Ooit - 2015

2:08