Duurzaamheid, voor ons heel normaal

Duurzaamheid, voor ons heel normaal

Vandaag is het de dag van de duurzaamheid, aanleiding om ook vanuit ons iets te laten horen over dit actuele thema waar wij iedere dag over nadenken. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van al onze plannen, voor ons de normaalste zaak van de wereld. Met deze ‘mindset’ werken we ook aan Fabriekskwartier in Tilburg. Dit transformatiegebied wordt een duurzaam totaalsysteem waar een symbiose tussen openbare ruimte, bebouwing en omgeving de basis vormt. Hier dus geen losse onderdelen maar een verweven integraal ontwerp.

Groen fundament

Groen fundament

In Fabriekskwartier vind je geen standaardoplossingen, maar gebiedseigen keuzes. Zo gaan we hier gebruikmaken van warmte en energie uit de bodem en het oppervlaktewater van de naastgelegen Piushaven. De bestaande bomen behouden we en vullen we aan met nieuwe stadsnatuur. Niet de bebouwing, maar de natuur is leidend. We ontwerpen een groen fundament onder het plan, het duurzame hart van Fabriekskwartier.

Zo maken we een fijne leefomgeving die tegelijkertijd de lucht zuivert, hittestress verlaagt en biodiversiteit vergroot. Daarnaast gebruiken we zowel de bebouwing als de openbare ruimte voor het opslaan van regenwater dat kan worden hergebruikt in een grijswatercircuit of voor het irrigeren van de supergroene openbare ruimte.

"Duurzaam is ook nadenken over huidige en toekomstige mobiliteit."

Duurzame mobiliteit

Duurzaam is ook nadenken over huidige en toekomstige mobiliteit. Daarom wordt Fabriekskwartier een autoluwe wijk. Dat bereiken we door deelauto’s en –fietsen aan te bieden, het aantal parkeerplaatsen beperkt te houden en goed bruikbare en veilige fietsenstallingen te ontwerpen. Midden in de bestaande stad transformeren we zo een monofunctioneel gebied naar een diverse en stoere stadswijk die klaar is voor de toekomst.

Wil je meer weten over hoe Wissing dagelijks nadenkt over duurzaamheid in ruimtelijke opgaven? Bel Jeroen Goes en vraag het hem!