Masterplan centrum Baarle gaat de grens over: integraal plan voor Nassau en Hertog

Masterplan centrum Baarle gaat de grens over: integraal plan voor Nassau en Hertog

Eerder dit jaar kreeg Wissing de mooie taak om het masterplan voor het centrum van Baarle-Nassau op te stellen. Samen met de gemeente, Grasveld Civiele Techniek en Belverde Tuin en Landschap werken wij aan een integrale visie voor de openbare ruimte. Vorige week besloot de gemeente Baarle-Hertog hier bij aan te sluiten. Goed nieuws, want nu beide gemeenten meedoen, kunnen we één gezamenlijke visie maken voor de openbare ruimte van het centrum van Baarle.

Integraal plan
Gemeentehuis Baarle-Hertog

Integraal plan

Nu ook Baarle-Hertog zich aansluit, breiden we het reeds bestaande plangebied voor het vernieuwen van de openbare ruimte uit. Het  integrale plan gaat ervoor zorgen dat straks zowel het Belgische als Nederlandse deel van het centrum een facelift krijgt met meer kwaliteit en uitstraling. Het bijzondere aan Baarle is natuurlijk de uitzonderlijke enclavepositie. In het masterplan is het dan ook de uitdaging om deze grenzen goed zichtbaar te laten zijn, de beide landen herkenbaar te maken, maar juist ook om het dorp één Baarle te laten zijn. Nu beide gemeenten meedoen kunnen we dit nog beter vormgeven.

In het masterplan wordt de sfeer van het centrum bepaalt. We stellen het masterplan op met grote aandacht voor duurzaamheid, klimaatadaptatie en beeldkwaliteit om zo de kwaliteitsbeleving van het centrum voor zowel eigen inwoners, ondernemers als toeristen te optimaliseren.

Inbreng van inwoners, ondernemers en gebruikers
Bijeenkomst met inwoners, ondernemers en andere gebruikers van het centrum van Baarle(-Nassau)

Inbreng van inwoners, ondernemers en gebruikers

Afgelopen juni organiseerden wij samen met de gemeente Baarle-Nassau al diverse bijeenkomsten om lokale kennis en ideeën op te halen bij inwoners, ondernemers en andere gebruikers van het centrum van Baarle(-Nassau). Hier willen we de inbreng vanuit Baarle-Hertog uiteraard aan toe voegen. Op korte termijn organiseren we hiervoor nog een aantal bijeenkomsten. De vorm hiervoor worden binnenkort bepaald. Na de bijeenkomsten gaan wij verder aan de slag met de schetsen voor de herinrichting van dit bijzondere grensdorp.