Nassaupark Baarle-Nassau

Nassaupark Baarle-Nassau

Participatie (CPO), het volledige traject door Wissing begeleid

Opdrachtgever

Gemeente Baarle-Nassau ism Baarle Bouwt Collectief

Type opgave

Wonen, inpassing

Programma

1,8 ha; 34 woningen

Status

Gerealiseerd

Wissing heeft samen met bewoners en de gemeente Baarle-Nassau stap voor stap een stedenbouwkundig ontwerp en inrichtingsplan gemaakt voor de woonbuurt Nassaupark. Wij begeleidden het participatieproces met dertig gezinnen, verenigd in een collectief, vanaf de eerste workshops over de sfeer van de buurt tot de keuze voor de speeltoestellen en straatstenen. Een co-creatie met als resultaat een droombuurt voor de bewoners.

"Een co-creatie met als resultaat een droombuurt voor de bewoners."

Intensief en creatief samenwerken

Intensief en creatief samenwerken

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) met Wissing is een creatief proces waarin alle belanghebbenden vrijuit kunnen meedenken en hun woonwensen kunnen realiseren. Wij begeleiden en moedigen de betrokkenen in iedere fase  aan om alles ter tafel te brengen. Deze participatievorm heeft zich bij de realisatie van Nassaupark bewezen.

Vele wensen van de toekomstige bewoners zijn vertaald in het ontwerp, zoals: tuinen georiënteerd op het zuiden, privacy op en rond de percelen, het bleek allemaal te realiseren. De woningen liggen in een park met verschillende openbare ruimtes. Ook het ontwerp van deze ruimtes is samen met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Wij creëerden samen met de bewoners een wijk met veel groen, grote bomen, groene hagen, natuurlijke speeltoestellen en speelaanleidingen met voor elke plek een eigen inrichting, waardoor Nassaupark een bijzondere plek is om te wonen met een royale en sfeervolle uitstraling.

Dromen krijgen vorm

De kracht van een CPO, begeleid door Wissing, is dat de mogelijkheden vele male groter blijken te zijn dan waar men in eerste instantie aan denkt. Zo zijn de vele groene ruimtes uiteindelijk een feit geworden doordat wij voorstelden dat de bewoners zelf het onderhoud van een aantal ruimtes voor hun rekening nemen. Een praktisch besluit, waardoor de gemeente met het plan kon instemmen.  De bewoners kregen meer groen rondom hun woningen. Hierdoor heeft het plan een kwalitatieve impuls gekregen. Dertig gezinnen droomden over hun ideale buurt en huis. Wissing heeft geholpen deze wens in een uniek ontwerp vorm te geven.