Subsidie voor ‘groen icoonproject’ De Plantage

Subsidie voor ‘groen icoonproject’ De Plantage

Goed nieuws! Van de provincie Gelderland hebben we subsidie gekregen om in De Plantage in Meteren (bij Geldermalsen) een groen icoonproject te ontwerpen. Gezamenlijk deden gemeente West Betuwe en Wissing mee aan de ‘Challenge groene icoonprojecten’ van de provincie Gelderland. Wij zijn als ruimtelijk totaaladviseur volop betrokken bij de ontwikkeling van De Plantage. Met de subsidie stellen we een aanvullend ontwerp op, gericht op vergroening en klimaatadaptatie.

Maatschappelijke waarde, klimaatbestendig en biodiversiteit
Projectgebied groen icoonproject De Plantage

Maatschappelijke waarde, klimaatbestendig en biodiversiteit

Ons ontwerp moet vooral meer groen brengen, klimaatbestendig en bruikbaar zijn voor de bewoners en omwonenden. De bewoners en andere betrokken partijen worden volop meegenomen in het proces. Zo worden de buurtbewoners, stichting Zonnewijzerroute en de Speeltuinvereniging aangehaakt. Er liggen al diverse initiatieven op tafel, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een archeologiepark, een fitnessparcours en het maken van een zonnewijzer als onderdeel van een route. Deze initiatieven vergroten de gebruikswaarden, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, ontmoeting en educatie voor de bewoners en gebruikers.

Daarnaast richten we ons samen met de gemeente ook op de wensen van de betrokken partijen op het gebied van klimaatadaptatie. Vooral de waterhuishouding – wateroverlast en hoe om te gaan met droogte – staat hoog op de agenda, maar natuurlijk ook het vergroenen van de wijk, het reduceren van hittestress en het bevorderen van de biodiversiteit. Dit doen we onder andere door een uitgekiend beplantingsplan, waarbij we inzetten op inheemse soorten kruiden, planten, heesters en bomen in een grote variatie.