De Plantage - Geldermalsen

De Plantage - Geldermalsen

Als ruimtelijk totaaladviseur nauw betrokken bij het ontstaan van een nieuwe wijk.

Opdrachtgever

Gemeente Geldermalsen

Type opgave

Stads- en dorpsuitbreiding

Programma

1.550 woningen, 76 ha.

Status

In aanbouw

Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Vanaf het begin zijn wij als ruimtelijk totaaladviseur van de gemeente betrokken bij de ontwikkeling van het project. We hebben onder andere het stedenbouwkundig plan ontworpen en beeldregieplan, inrichtingsplan van de openbare ruimte en bestemmingsplannen opgesteld die De Plantage mogelijk maken. In de rol supervisor zijn we betrokken bij alles wat er in de wijk gebeurt.

De Plantage in vogelvlucht

De Plantage in vogelvlucht

2:41

Als supervisor betrokken bij de realisatie van ons stedenbouwkundig ontwerp.

Passend op deze plek

Passend op deze plek

Bij het maken van het ontwerp voor De Plantage is goed gekeken naar de ruimtelijke, landschappelijke en cultuurhistorische eigenschappen van de streek. Hierdoor krijgt het wonen in deze wijk een eigen regionale identiteit waarmee het zich onderscheid van andere wijken. Door de deelgebieden De Bastide, De Buitenplaats en De Woongaard ontstaat er diversiteit binnen de wijk.

Openbare ruimte versterkt woonsferen

Grofweg kan het beeld als volgt worden gekenschetst. De inrichting van de openbare ruimte voor De Buitenplaats is gebaseerd op de archetype van het landgoed, met formele statige lanen en majesteitelijke wintergroene beplanting. Het beeld in De Bastide in voornamelijk stenig van karakter, vergelijkbaar met oude vestingstadjes, terwijl de inrichting van De woongaard is ontleend aan de ontspannen sfeer van De Betuwe, met zijn weelderig bloeiende boomgaarden op een tapijt van gras.

Ontwerp van bruggen en kaden

De bruggen in De Plantage hebben we zodanig vormgegeven dat ze passen bij de sfeer en identiteit van de 3 verschillende buurten. Dit komt het meest tot uiting in de wijze van aanlanding van de bruggen.

De bruggen in De Buitenplaats zijn ontworpen als statige, formele bruggen. De landhoofden worden gemetseld uitgevoerd, met een lage muur en penanten. De bruggen en brugduikers in De Bastide worden eveneens uitgevoerd met gemetselde landhoofden. De muren hiervan worden echter opgemetseld zodat het compacte en stenige karakter van De Bastide wordt versterkt. De bruggen in De Woongaard worden uitgevoerd zonder landhoofd.