Zoektocht naar een duurzame toekomst van kloostercomplex Sint-Gabriël

Zoektocht naar een duurzame toekomst van kloostercomplex Sint-Gabriël

De Congregatie der Passionisten heeft Wissing opdracht gegeven voor een stedenbouwkundige verkenning en gebiedsvisie voor de toekomst van kloostercomplex Sint-Gabriël in Haastrecht. Natuurlijk gaan wij graag aan de slag met deze bijzondere opgave. Het doel is de toekomstmogelijkheden voor deze markante locatie in beeld te brengen. Met grote aandacht voor de huidige en toekomstige maatschappelijke functie geven we vorm aan een nieuwe invulling van het complex, gestoeld op de betrokken kijk op de wereld van de Passionisten.

Wat een bijzondere plek!

Precies honderd jaar geleden, in 1921-1922, werd het Sint-Gabriël klooster gebouwd als opleidingshuis voor toekomstige missionarissen. In 1928 werd naast het klooster de Sint-Gabriël kerk gebouwd. Het complex rijst markant op langs de provinciale weg tussen Haastrecht en Oudewater.
Inmiddels loopt het aantal bewoners in het klooster terug en is er de wens te zoeken naar een nieuwe functie, die aansluit bij de historie van het klooster en kerk. Niet zomaar een transformatie-opgave dus. In onze zoektocht kijken we niet alleen naar de ruimtelijke- maar ook naar de programmatische mogelijkheden. Na een uitgebreide analyse verkennen we met een modellenstudie de mogelijkheden en werken we een voorkeursmodel uit. Dat doen we natuurlijk met de paters Passionisten, de jeugdclub en kloostertuin die op het terrein gevestigd zijn en met de gemeente Krimpenerwaard.