Fabriekskwartier - Tilburg door de ogen van Jeroen Goes

Fabriekskwartier - Tilburg door de ogen van Jeroen Goes

Jeroen Goes is stedenbouwkundig ontwerper van project Fabriekskwartier in Tilburg. Samen met Marten Reijnen bedacht hij de basis voor dit ambitieuze project. Onlangs werd Jeroen geïnterviewd hierover in opdracht van onze opdrachtgever Triborgh Gebiedsontwikkeling.

Ervaren voelen en proeven
Jeroen Goes

Ervaren voelen en proeven

Jeroen wil een locatie graag ervaren, beleven, voelen en proeven, voordat hij start met een nieuwe ontwikkeling. “We gaan rondkijken op de locatie. Er doorheen struinen en de sfeer ervaren. De locatie voor Fabriekskwartier is een heel bijzonder gebied. Dagelijks passeren hier duizenden mensen zonder echt te weten dat het er is. Neem de Fatimastraat of Wethouder Baggermanlaan, ach, die zijn er gewoon, dat is toch niets bijzonders. Maar loop je eenmaal het terrein op, dan raak je uit de dynamiek van de stad en ontdek je de ruigheid. Dan wordt dit ineens een charmante plek in de luwte.”

De buitenruimte is als basis genomen en de architectuur zal daaraan worden toegevoegd.

De buitenruimte is als basis genomen en de architectuur zal daaraan worden toegevoegd. Enkele bestaande grote bomen vormen de belangrijkste ingrediënten voor dit project. Dat dit project op deze manier ingevuld kan worden, komt volgens Jeroen door de ‘open mind’ – opstelling van Triborgh als gebiedsontwikkelaar en de stedenbouwkundige visie van de gemeente Tilburg.

Binnen dit project is duurzaamheid in de breedste zin van het woord een belangrijk onderwerp. Denk hierbij aan energie, warmte en klimaatbestendigheid, maar ook sociale cohesie en gezondheid. Op alle vlakken moet het project duurzaam zijn, waardoor de lat met ambities een paar treden hoger ligt dan de landelijke norm.

Het eindresultaat van project Fabriekskwartier is voor nu nog niet honderd procent duidelijk. “Eigenlijk zijn we een soort reisgezelschap met een concrete eindbestemming. Hoe de reis precies verloopt, dat weten we nu nog niet.”

Benieuwd naar het gehele interview, afgenomen door Theo van Etten? Lees het op de website van Fabriekskwartier.