Succesvolle meedenksessies voor Masterplan openbare ruimte Centrum Baarle

Succesvolle meedenksessies voor Masterplan openbare ruimte Centrum Baarle

Afgelopen week konden inwoners en ondernemers van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog reageren op de plannen voor de openbare ruimte in het centrum. Tijdens twee digitale meedenksessies toonden wij de eerste ideeën en impressies om Baarle weer de allure van vroeger terug te geven.

Participatie
Wordcloud 'Hoe krijgt Baarle zijn allure weer terug?'

Participatie

Vorig jaar gingen we ook al in gesprek met bewoners en ondernemers van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog tijdens fysieke en online participatiebijeenkomsten. De sessies van afgelopen week zijn hier het vervolg op. In een presentatie afgewisseld met vragen lichtten wij de eerste ideeën en gemaakte impressies toe. Door middel van een online quiz deelden de bewoners hun meningen en lichtten zij hun antwoorden mondeling of via de chatfunctie toe. Op deze manier hebben we weer heel waardevolle input opgehaald voor de verdere uitwerking van het Masterplan. Op de eerste ideeën en impressies ontvingen we veel positieve reacties en goede suggesties van de in totaal 100 deelnemers van de meedenksessies.

Integraal plan

Het integrale Masterplan voor de openbare ruimte van het centrum van Baarle gaat ervoor zorgen dat straks zowel het Belgische als Nederlandse deel van het centrum een kwalitatieve herstructurering krijgen met nieuwe dorpse allure. De openbare ruimte wordt meer een eenheid, waardoor juist de bijzondere enclavesituatie wordt uitgelicht. We maken een totaalplan voor het hele centrum, met een aantal specifieke uitwerkingen voor de winkelstraten, het centrale plein op de Singel en een groen dorpsplein. Daarnaast zorgt vergroening van de openbare ruimte voor het verminderen van hittestress, vergroting van de biodiversiteit, maar juist ook voor sfeer en eenheid in het centrum. Zo wordt Baarle wederom een aantrekkelijk dorp voor toeristen en eigen inwoners.

Alle info staat op de website van de gemeente, waar inwoners en belanghebbenden een reactie achter kunnen laten (tot 16 april). De reacties op de plannen gaan we verwerken in het definitieve masterplan.

Ook benieuwd naar de plannen? Bekijk de presentatie!