Archeologiepark Meteren
Rijke historie weer zichtbaar en beleefbaarOpdrachtgever
Gemeente West BetuweType opgave
ParkontwerpStatus
OntwerpIn Meteren ligt het Archeologiepark. Wissing maakte hiervoor het parkontwerp, wat deel uitmaakt van een zogenaamd Groen Icoonproject, een kralensnoer van groene ruimten die zijn ingericht voor klimaatadaptatie, natuurinclusief wonen en cultuurhistorie. Het project koppelt het oude dorp Meteren aan het landschap en nieuwbouwwijk De Plantage.
Rijk verleden
Het Archeologiepark ligt op een plek waar opmerkelijke archeologische vondsten zijn gedaan zoals het middeleeuwse Huis Meteren en crematiegraven uit de IJzertijd, waaronder het skelet van een vrouw. Deze ‘Meta’ heeft een rijke begraving gehad met uitzonderlijk mooie bronzen oorringen met barnstenen kralen. Ook stuitten de archeologen op een opmerkelijke structuur van een heiligdom uit de Bronstijd, bestaande uit vier palen in een vierkant met een object in het midden.
Inspiratie voor inrichting groen kralensnoer
Archeologisch onderzoek leverde zoveel vondsten op dat de plek in nieuwbouwwijk De Plantage werd uitgesloten van bebouwing. De vondsten boden bruikbare inspiratie voor de inrichting van het groene kralensnoer: gietijzeren paaltjes van een oude begraafplaats worden hergebruikt in een zonnewijzer, er wordt een gezondheidsparcours aangelegd, en mogelijk wordt een gedenkplaat geplaatst voor een neergestorte vlieger uit WOII. Het Archeologiepark biedt een unieke plek in Meteren en de nieuwbouwwijk en geeft gelegenheid aan kinderen en scholen in de buurt om spelenderwijs archeologie te ontdekken.
Ontwerp
Het ontwerp maakt de rijke historie weer zichtbaar en beleefbaar. Omdat we de aanwezige archeologische artefacten met rust laten, bestaan de ingrepen vooral uit verwijzingen met landschappelijke, recreatieve en educatieve elementen:
- De plek van Huis Meteren wordt met een verhoogde, in het maaiveld liggende, cortenstalen band zichtbaar.
- De binnen- en buitengrachten voeren we uit als subtiele laagtes, ingezaaid met kruidenrijk gras en/of koolzaad. De plek van de voormalige bijgebouwen worden ingezaaid met bloemen en grassen.
- Ter plaatse van Donjon: iets verhoogd in het maaiveld een bakstenen vloer als ontmoetingsruimte, met cortenstalen rand.
- Een lichtgewicht houten uitkijk- en speeltoren op de plek van het trappenhuis van Huis Meteren.
- Afwatering zichtbaar met een waterpomp als speelaanleiding.
- Een archeologisch speelparcours.
- Een heuvel met een betonnen ‘print’ van de bronzen ring met barnstenen kralen van ‘Meta’.
- Een rondom het Huis lopende asfalt skeelerbaan, die de verschillende elementen koppelt en waar de kleintjes hun eerste skeeler- en fietslessen krijgen. Ter plaatse van de ‘grachten’ wordt het pad uitgevoerd als plaatbrug.
- Heuveltje (circa 1.00 meter verhoogd) biedt uitzicht over het Archeologiepark. De vloer bestaat uit een betonplaat met een ‘print’ of object die verwijst naar de bronzen ring met barnstenen kralen van Meta.
- Fietsbrug: de sierraden van Meta vormen de inspiratie voor de voet- en fietsbrug die het Archeologiepark verbindt met de Rijksstraatweg. De vorm van de oorringen is uitgefreesd in de stalen railings van de brug.
”Spelenderwijs archeologie ontdekken”